Ειδήσεις Σε Τίτλους


Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος μας στη νοηματική γλώσσα


Για πρώτη φορά ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα μέσα από ένα βίντεο που συγκινεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Ύμνος «αποτυπώνεται» με τη γλώσσα της νοηματικής, και μάλιστα μέσα από ένα βίντεο. Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων της Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής, νοηματικής γλώσσας, δήλωσε πως η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος επικοινώνησε με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που βρήκε την ιδέα πρωτότυπη και συνέδραμε στην υλοποίηση της με το αποτέλεσμα να είναι υπέροχο.

Καθώς πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, δεν θα μπορούσε να γίνει κοινή μετάφραση από την ελληνική γλώσσα στη νοηματική. Έτσι, συστάθηκε 18μελής επιτροπή με γλωσσολόγους, φιλολόγους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, στην πλειoνότητά τους κωφοί και οι ίδιοι. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύμηνη και δύσκολη εργασία, αφού όλες οι διασκέψεις γίνονταν μέσω zoom εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια και όσα είπε στην ΕΡΤ, η παραγωγή του βίντεο, που προβλήθηκε επίσης από την ΕΡΤ, έγινε με χορηγίες, από την Τράπεζα της Ελλάδος κι εν συνεχεία, με την συμβολή της πρώην βουλευτού Δήμητρα Αράπογλου, που είναι και η ίδια κωφή, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίρει με ανάρτησή του στο Facebook όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. «Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό να βλέπεις για πρώτη φορά τον Εθνικό μας Ύμνο να αποδίδεται στη νοηματική γλώσσα. Συγχαρητήρια στους συντελεστές, εμπνευστές και εκτελεστές!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο βίντεο βλέπουμε δύο νεαρά παιδιά να «αποτυπώνουν» τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας στη νοηματική γλώσσα και να εντυπωσιάζουν με το αποτέλεσμα.

Ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα μέσα από ένα βίντεο:

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

Σελίδες